1. Βαγγέλη θα σε πάω λίγα χρόνια πριν. Πότε ήταν η πρώτη φορά που ολοκλήρωσες ένα βιβλίο;
Η πρώτη φορά που ολοκλήρωσα βιβλίο, μετά από πολλά χρόνια φορτωμένα με μισοτελειωμένες δουλειές, ήταν το 2017, όταν και ολοκλήρωσα τις 7 Καταραμένες Ιστορίες. Είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τις ξεκίνησα και ήταν μια πραγματική όαση, ένα επίτευγμα που ακόμα και σήμερα δε θεωρώ σε καμία περίπτωση αμελητέο.
2. Τα βιβλία σου ανήκουν στο χώρο του φανταστικού. Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει σ’ αυτό το είδος;
Με εξιτάρει η απόδραση, καθώς ξεφεύγουμε με τους αναγνώστες από το εδώ και το τώρα. Επίσης, η εξερεύνηση, μιας και σε έναν κόσμο που γεννιέται μπροστά στα μάτια μου κάθε γωνία έχει τη δική της σημασία. Σε ένα μέρος όπου τα πάντα είναι πιθανά, τι δεν είναι ενδιαφέρον;
3. Αν και έχεις γράψει άλλα δύο βιβλία, εγώ σε γνώρισα με την τριλογία «Η γη των αμόλυντων». Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτήν την τριλογία; Πώς ήρθε η ιδέα; Ποια είναι η υπόθεση;
Η ιδέα να δημιουγήσω έναν δικό μου κόσμο και να γράψω ιστορίες σε αυτόν είχε έρθει χρόνια πριν. Απλώς όταν ήμουν έτοιμος να κάνω το ξεκίνημα, έχοντας αποφασίσει πως η μαγεία των στοιχείων με ικανοποιεί, ζωγράφισα έναν χάρτη λίγο πολύ αυθόρμητα, δημιούργησα τους νεαρούς πρωταγωνιστές μου και τους τοποθέτησα μέσα του, σε ένα χωριό πληγέν από μια επιδημία. Ταυτόχρονα, στην πατρίδα τους ο βασιλιάς ξεκινά έναν πόλεμο εναντίον όλων. Οπότε… υπήρξε χώρος για τέσσερα βιβλία τελικά.
4. Ποια είναι η άποψή σου για τον εκδοτικό χώρο;
Ο εκδοτικός χώρος, όπως και κάθε άλλος χώρος, έχει τα φωτεινά και τα σκοτεινά του σημεία. Επειδή προσελκύονται σε αυτόν άνθρωποι με πολλή ελπίδα και μεγάλες επιθυμίες, υπάρχουν και πολλοί κακοθελητές, που θέλουν να τους εξαπατήσουν και να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους. Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση, και πως ο εκδοτικός χώρος συνεχίζει να παράγει πολιτισμό και να αναδεικνύει έργα που αξίζουν. Αλλά όσες οι σχέσεις εκδοτών-συγγραφέων, τόσες και οι ιστορίες που γεννιούνται εντός του χώρου.
5. Εκτός από την συγγραφή έχεις και ένα κανάλι στο Youtube στο οποίο συνομιλείς και δίνεις βήμα σε συγγραφείς; Πώς σου ήρθε η ιδέα να το δημιουργήσεις;
Το προσωπικό μου κανάλι, που έχει το όνομά μου, προορίζεται κυρίως για συμβουλές σε συγγραφείς, πέρα από άλλα καλλιτεχνικά πρότζεκτς. Όσο για το Συγγραφικό Στέκι, που σχετίζεται κυρίως με συνεντεύξεις συγγραφέων, δεν ήταν δική μου ιδέα. Προσκλήθηκα μαζί με άλλα άτομα από τον Αλέξανδρο Ίτσιο και μαζί του πάρθηκε η απόφαση να συνεχίσουμε την πορεία αυτήν όταν αποχώρησαν οι υπόλοιποι συνιδρυτές. Το μεράκι και η αγάπη για τον συγγραφικό χώρο είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε.
6. Στην Ελλάδα είναι περισσότεροι οι συγγραφείς παρά οι αναγνώστες. Γιατί συμβαίνει αυτό πιστεύεις;
Δε θα έλεγα πως συμφωνώ με την ιδέα αυτή, καθώς και οι ίδιοι οι συγγραφείς από αναγνώστες ξεκίνησαν και παραμένουν αναγνώστες. Αλλά είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια πως γράφουν και εκδίδουν ολοένα και περισσότεροι. Παλιότερα υπήρχαν πολλά εμπόδια ανάμεσα στον επίδοξο συγγραφέα και την έκδοση, με ελάχιστους να τα καταφέρνουν τελικά, αλλά τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός. Οπότε το κριτήριο για την ποιότητα δεν είναι πλέον το αν θα εκδοθείς αλλά το πώς θα φερθείς στη συνέχεια.
7. Θεωρείς πως η έκδοση είναι ο σκοπός κάθε συγγραφέα; Μήπως τελικά όλοι ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να βιοποριστούμε κάνοντας επάγγελμα το χόμπι μας;
Η έκδοση είναι ο σκοπός του συγγραφέα μέχρι να εκδοθεί. Από εκεί και πέρα, κατά κανόνα θέλει να διαβαστεί και να αγαπηθεί το έργο του. Ο βιοπορισμός... ναι, υπάρχει κάπου στον ορίζοντα αλλά συνήθως είναι ένας αντικατοπτρισμός, που οδηγεί πολλούς να αφυδατώνονται στον καυτό ήλιο της ερήμου που είναι η εκδοτική πραγματικότητα καθώς πορεύονται ελπίζοντας. Οι λίγοι που το καταφέρνουν πραγματικά, όπως επίσης και καθένας που το βλέπει σαν κάτι παραπάνω από χόμπι, λειτουργούν επαγγελματικά πολύ πριν καταφέρουν το οτιδήποτε. Είναι μια επένδυση χρόνου, ενέργεια και χρημάτων, η οποία σπάνια αποφέρει καρπούς και πολύ συχνότερα απελπισία. Γι’ αυτό και είναι τόσο λίγοι όσοι τελικά τα καταφέρνουν.
Και τώρα θα σου κάνω πέντε ερωτήσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Βαγγέλη.
1. Ποιες ώρες γράφεις;
Γράφω κάθε ώρα. Τα πρωινά όταν μου έχει κολλήσει μια ιδέα από το προηγούμενο βράδυ και θέλω να επενδύσω σε αυτήν. Το μεσημέρι όταν η ησυχία και οι συνθήκες μού δίνουν έμπνευση, κάτι που γίνεται συχνά. Το βράδυ όταν με καλεί η γητεύτρα ατμόσφαιρα να χαθώ σε κόσμους αλλόκοτους.
2. Έχεις συγκεκριμένη συγγραφική ρουτίνα;
Συνήθως θέλω να έχω καλύψει τις υπόλοιπες ανάγκες μου. Να έχω φάει καλά, να μην είμαι κουρασμένος από την υπόλοιπη μέρα μου και να μην έχω ανοιχτές υποχρεώσεις. Συνεπώς, να μπορώ να δοθώ ολόψυχα σε αυτό που κάνω, χωρίς περισπασμούς. Τελευταία βάζω και τη μουσική στην εξίσωση, διότι με βοηθά σε πολλά επίπεδα.
3. Τι είδους βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις;
Κυρίως η ποιότητα με απασχολεί παρά το είδος, καθώς διαβάζω τα περισσότερα είδη λογοτεχνίας. Εν τούτοις, προτιμώ τις ιστορίες μυστηρίου, ειδικά όταν ακολουθούν ένα μισοσβησμένο μονοπάτι ιστορίας και με ξεδιψούν με μια στάλα φαντασίας.
4. Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;
Ίσως όχι το πιο πρόσφατο αλλά στα πιο πρόσφατα διαβάσματά μου ήταν «Η φωνή μέσα στη νύχτα και άλλες γοτθικές ιστορίες» και, πέρα από κάποια βιβλία επιστημονικής φαντασίας που διαβάζω, σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτό το κλίμα και φέτος. Γοτθισμός και Βικτωριανή Εποχή, όσο γίνεται.
5. Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια; Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;
Σκοπεύω να εκδώσω το τελευταίο μέρος της Γης των Αμόλυντων και να ολοκληρώσω μία συλλογή διηγημάτων που αναφέρεται σε αυτόν τον κόσμο. Μετά, να γράψω τις επόμενες ιστορίες του ερευνητή Φιλήμονα και να αφιερωθώ σε ένα μυθιστόρημα τρόμου. Οπότε τα σχέδια είναι πολλά και οι προκλήσεις περισσότερες!
Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Να είσαι καλά και σου εύχομαι κάθε επιτυχία!
Βιογραφικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου