1.Τάσο το «Πίσω από τις σκιές» είναι το πρώτο σου έργο. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να το γράψεις;
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σ’ ευχαριστήσω που μου δίνεις το βήμα να συζητήσουμε μέσα από το blog σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις σελίδες του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας και ιδίως τον ιθύνοντα νου της ιστορίας. Όπως οι περισσότεροι, φαντάζομαι, συγγραφείς ξεκίνησα κι εγώ το μαγικό ταξίδι της ανάγνωσης από τη σχολική ηλικία. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έπλαθα ιστορίες, έστηνα σκηνικά κι έπαιζα ρόλους σε ιστορίες που φανταζόμουν. Μπορώ να πω ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που πέρασε απ’ το παιδικό μου μυαλό να καταγράψω τις ιστορίες εκείνες, όπως και τα όνειρα και τους εφιάλτες που δεν έχουν πάψει ακόμη να με επισκέπτονται. Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν την καταγραφή τους ως κινηματογραφικό σενάριο, όμως τελικά μου βγήκε έπειτα από αρκετά χρόνια σε λογοτεχνικό ύφος. Το Crime Fiction ή αλλιώς αστυνομικό μυθιστόρημα όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε, ανήκει στα είδη λογοτεχνίας που ανέκαθεν με ενθουσίαζε. Κάνει το μυαλό σου να λειτουργεί ως καλολαδωμένη μηχανή παρασέρνοντάς σε στα γρανάζια της υπόθεσης. Βέβαια η πορεία της αστυνομικής λογοτεχνίας έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες, κάνοντας τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του Poe, της Agatha Christie και του Doyle να μοιάζουν μακρινοί και απόμακροι πλέον στα μάτια μας. Η αστυνομική λογοτεχνία έχει εισάγει στον κόσμο της τα κοινωνικά ζητήματα, τις πολιτικές ίντριγκες, την αναλυτική ψυχολογία κ.α. Με αυτόν τον τρόπο έχουν δημιουργηθεί και οι διάφορες σχολές της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας και των χωρών του νότου, όπως είναι και η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία.
2. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την υπόθεση;
Στο βιβλίο ξετυλίγεται η έρευνα μιας αυτοκτονίας από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης. Σε παράλληλο χρόνο ακολουθούμε και τα βήματα ενός ιδιωτικού ερευνητή, ο οποίος με τις ανορθόδοξες μεθόδους που ακολουθεί μπλέκει στα χνάρια μιας εγκληματικής οργάνωσης. Δεν θα ήθελα να δώσω περισσότερα στοιχεία ως προς την υπόθεση για ευνόητους λόγους, απλώς θα ήθελα να αναφέρω ότι διαδραματίζεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπως και σε ένα υπαρκτό ορεινό χωριό λίγα μόλις χιλιόμετρα παρά έξω, το όνομα του οποίου επέλεξα όμως να αλλάξω. Οι αναγνώστες της Θεσσαλονίκης θα εκτιμήσουν πιστεύω τις διαδρομές σε γνώριμα σοκάκια, δρόμους και κακόφημες συνοικίες.
3. Έχουμε ακούσει από πολλούς συγγραφείς να λένε ‘γράφω για μένα’. Εσύ για ποιον γράφεις; Πιστεύεις ότι η έκδοση είναι ο σκοπός κάθε συγγραφέα;
Νομίζω ότι πρωτίστως γράφει κανείς μόλις νιώσει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις ιδέες του, τα πιστεύω του, τα συναισθήματά του αλλά και την δημιουργικότητά του. Οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, όπως είναι και οι συγγραφείς, είναι παράξενη κατηγορία ανθρώπων. Από τη μία μπορεί να είναι εσωστρεφείς, μοναχικοί και μελαγχολικοί, και από την άλλη έχουν την ανάγκη να κοινωνικοποιήσουν το δημιούργημά τους. Συμφωνώ απολύτως ότι ο συγγραφέας θα πρέπει να γράφει κατά βάση αυτό που πραγματικά τον εκφράζει, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο αδειάζει με κάποιον τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις από μέσα του, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις επόμενες ιδέες. Όμως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να παραδώσει στο κοινό ένα ακατέργαστο κείμενο, με προβληματικό συντακτικό, γεμάτο λάθη και με μια αμφιλεγόμενη ιστορία. Πρέπει να σεβόμαστε τον αναγνώστη και την αντίληψή του. Βέβαια υπάρχουν και είδη λογοτεχνίας που οι ιστορίες τους διαδραματίζονται σε φανταστικούς κόσμους όπου υπόκεινται σε μη ρεαλιστικές δυνάμεις και χαρακτήρες. Εκεί ο συγγραφέας είναι κάπως πιο ελεύθερος να δράσει και φυσικά ο αναγνώστης αποζητά αυτό το υπερφυσικό και μη ρεαλιστικό.
4. Το «Πίσω από τις σκιές» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Τι είναι αυτό που κάνει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ενδιαφέρον;
Πρωταρχικό ρόλο σε ένα καλό και ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα είναι η βασική υπόθεση και η αληθοφάνεια με την οποία επέρχεται η λύση αυτής. Από εκεί και ύστερα σίγουρα θα ξεχωρίσει μια πρωτότυπη ιστορία, οι χαρακτήρες που έχει πλάσει ο συγγραφέας και, φυσικά, η πένα του. Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπινους και καθημερινούς χαρακτήρες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Κάτι τέτοιο σε θέτει αμέσως δίπλα τους και σε βάζει πιο εύκολα στον τρόπο που σκέπτονται. Ένας απόμακρος και ιδιόρρυθμος χαρακτήρας με τα σκαμπανεβάσματά του πολλές φορές σε απωθεί, σε κάνει από μόνος του να τον μισήσεις. Μπορεί στις χολυγουντιανές ταινίες κάτι τέτοιο να εντυπωσιάζει και να πουλάει, όμως κατά βάθος η ελληνική ματιά και κατ’ επέκταση το αναγνωστικό κοινό θεωρώ πως δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιες περσόνες.
5. Παλαιότερα η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στην ελληνική αγορά. Τι ήταν αυτό που έκανε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό να την εμπιστευθεί;
Δάσκαλος στο είδος δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Μαρή ο οποίος έγραψε αυτά που έγραψε πριν από 50 και 60 χρόνια. Αν αναλογιστούμε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική υπήρχε η αστυνομική λογοτεχνία από τον 19 αιώνα, τότε καταλήγουμε ότι στη χώρα μας εισήχθη σχετικά πρόσφατα. Η αλήθεια είναι ότι έγινε ένα μικρό ξέσπασμα τη δεκαετία του ’90 με τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Πέτρο Μαρτινίδη και άλλους αξιόλογους συγγραφείς, όπως φυσικά και με τηλεοπτικές παραγωγές που είχαν να κάνουν με το έγκλημα. Έκτοτε δημιουργήθηκε μια κοιλιά στο είδος. Πιθανολογώ ότι σ’ αυτό σενετέλεσε η ανοδική πορεία της σκανδιναβικής λογοτεχνίας, παρασέρνοντας μαζί της και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Την τελευταία όμως δεκαετία θεωρώ πως έχουμε βγει από εκείνο το τέλμα και ο χώρος της αστυνομικής λογοτεχνίας έχει δυναμώσει και σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα συγγραφέων. Το μέλλον προμηνύεται ελπιδοφόρο. Θα ακουστεί λίγο άσχημο αυτό που θα πω αλλά, όσο η κοινωνία μας αγριεύει τόσο οι συγγραφείς εμπνέονται αυτό αυτήν. Δυστυχώς έχουμε μάθει να ζούμε στην εγκληματικότητα και πολλές φορές η ζωή αποδεικνύεται σκληρότερη από το περιεχόμενο των σελίδων.
6. Θα τολμούσες στο μέλλον να καταπιαστείς με κάποιο άλλο είδος;
Για κάποιον λόγο μου αρέσει να γράφω επίσης και ιστορίες τρόμου και φαντασίας, αλλά κυρίως στη μορφή διηγήματος, τα οποία δημοσιεύονται ανά διαστήματα σε σελίδες όπως αυτή της nyctophilia.gr και moonlightales.com. Δεν μπορώ όμως να αποκλείσω την περίπτωση να καταπιαστώ και με ένα κοινωνικό θέμα.
7. Για να γίνεις σε οποιοδήποτε τομέα καλύτερος πρέπει να προπονείσαι, να εξασκείσαι. Ποια είναι η δική σου ‘συγγραφική’ προπόνηση;
Θα έλεγα η συγγραφή μικρών ιστοριών και διηγημάτων, διότι όσο κι αν φαντάζουν μικρά και εύκολα στο να τα γράψεις, εάν πραγματικά θέλεις να δώσεις ζωή στο περιεχόμενό τους, πρέπει να πασχίσεις πολύ για την τελειοποίησή τους. Και βεβαίως, το διάβασμα. Σε εξελίσει και εισάγει στο υποσυνείδητό σου λέξεις και μεθοδολογίες άλλων συγγραφέων που, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, τις ανασύρεις από τη μνήμη σου ακούσια.
Και τώρα πέντε ερωτήσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Τάσο
1. Ποιες ώρες γράφεις;
Κυρίως πρωινές και απογευματινές. Μου είναι δύσκολο να ξενυχτήσω για να γράψω, εκτός κι αν πρόκειται για κάποια αναπάντεχη ιδέα.
2. Έχεις συγκεκριμένη συγγραφική ρουτίνα;
Δυστυχώς θα έλεγα ότι δεν έχω μια συγκεκριμένη ρουτίνα, και αυτό είναι κάτι που θέλω να διορθώσω. Η καθημερινότητα μας όμως είναι ήδη τόσο δύσκολη και πιεστική που δεν θέλω να αντιμετωπίζω την συγγραφή ως μια υποχρέωση.
3. Τι είδους βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις;
Κυρίως αστυνομικά και τρόμου. Δεν θα πω όχι όμως και σε ένα βιβλίο που ξέρω ότι είναι αξιόλογο με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως επίσης και κάτι κλασικό. Άλλωστε στον κύκλο μας υπάρχουν φίλοι και γνωστοί που γράφουν σε όλα τα είδη λογοτεχνίας.
4. Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;
Ήταν ‘’Η Γκιλοτίνα του Ναυπλίου’’ του Φαίδωνα Κυριακού, το οποίο ήταν εξαιρετικό και μπορώ να πω ότι με συγκλόνισε.
5. Αν και νωρίς ακόμα, ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια; Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;
Εύχομαι το πρώτο μου βιβλίο με πρωταγωνιστή τον υπαστυνόμο Σαρρή να αγαπηθεί και να καταφέρουμε να δούμε και τη δεύτερη περιπέτειά του στα βιβλιοπωλεία, καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσετε να διαβάζετε διηγήματά μου σε ιστοσελίδες και συλλογές που τυγχάνει να συμμετέχω μαζί με φίλους του χώρου.
Ευχαριστώ πολύ τον συγγραφέα για τις όμορφες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.
Βιογραφικό
O Τάσος Αναστασιάδης γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από ένα µικρό διάλειµµα για σπουδές στο τµήµα Λογιστικής & Χρηµατοοικονοµικής της πόλης των Σερρών, επέστρεψε µόνιµα στην αγαπηµένη και µελαγχολική πόλη του, όπου δηµιούργησε τη δική του οικογένεια. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται µε το διάβασµα, τη συγγραφή, τη µουσική και τα δυο του παιδιά. ∆ιηγήµατά του έχουν δηµοσιευθεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά. Το Πίσω από τις σκιές είναι το πρώτο του µυθιστόρηµα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου